Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Lentefeest of communie: alles kan, niets moet!

Je hebt het alvast meegemaakt. De lente komt eraan en familie of kennissen organiseren een lente- of een communiefeest. Binnenkort is het jouw beurt! Moet je nu echt iets organiseren of is dit vooral een modetrend? Wees gerust, alles kan en niets moet!

Lentefeest, communiefeest of gezellig onderonsje, waar ga je voor?

Het lentefeest is de vrijzinnige tegenhanger van het alom bekende katholieke communiefeest. Maar steeds vaker vieren kinderen die godsdienst volgen nu ook een lentefeest.

Deze feesten worden vaak regionaal georganiseerd, maar een individuele viering kan ook. Voor kinderen gaan deze feesten vaak gepaard met een waslijst aan cadeautjes, maar wanneer je beslist om deze feesten te vieren, sluit je aan bij de waarden van de katholieke kerk enerzijds of de waarden van de vrijzinnige humanisten anderzijds.

Traditiegetrouw vinden het lente- en communiefeest plaats op sleutelmomenten in het leven van je oogappel. Op zesjarige leeftijd (soms op 7 jaar) de sprong naar het lager onderwijs en op 12 jaar de overgang naar de adolescentie.

Liever je eigen ding? Ga dan voor een groeifeest!

Het communie- en lentefeest zijn groeifeesten waarbij je aansluit bij bepaalde waarden. Kies jij ervoor om hier niet bij aan te sluiten of je kind vrij zijn keuze te laten maken op latere leeftijd? Ook goed, ga dan voor een neutraal groeifeest. Je viert de nieuwe levensfasen, zonder de ene of de andere visie op te leggen!
Sleutelmomenten verdienen uiteraard om in de verf gezet te worden, maar niets verplicht je als ouder om een groot feest te organiseren. Het mag, maar het moet niet. Een gezellig onderonsje met enkele familieleden kan even goed. Wat je ook kiest of organiseert, zorg gewoon voor een leuke herinnering.

Goed om weten, talrijke winkels zoals speelgoedwinkels, kledingwinkels, grootwarenhuizen, decoratiewinkels en zelfs pretparken bijvoorbeeld springen mee op de golf van de lente- of communiefeesten en bieden jaarlijks heel wat producten en tips aan die jouw feest een persoonlijk kleurtje kunnen geven.

Neem een kijkje naar onze handige checklist en samen zetten we jouw oogappel in de verf!

Checklist: Stap voor stap naar een geslaagd feest

Als je een feest organiseert hoop je op succes en dat is normaal. Parentia brengt je op weg:
  1. Evalueer je budget
  2. Ga je alles zelf in elkaar steken of ga je beroep doen op een professioneel iemand, een zogenaamde party planner?
  3. Plan de datum en ga na of belangrijke familieleden zoals peter en meter, oma’s en opa’s beschikbaar zijn.
  4. Waar: bij jou in de tuin of in een feestzaal? Hou je gastenlijst in het achterhoofd om de locatie te bepalen.
  5. Het eten: een traiteur, eigen talent, walking dinner, hapjes? Waar ga je voor? Denk aan je budget.
  6. Animatie: springkasteel, trampoline, clown, goochelaar, zanger,… alles kan! Welke leeftijden zullen aanwezig zijn op het feest?
  7. Feestthema, decoratie en uitnodigingen: DIY (do it yourself) of liever niet?
  8. Kleding: mooi maar toch fun! Jouw kind blijft waarschijnlijk niet op zijn stoel zitten. Idealiter kies je iets dat je nadien nog kunt gebruiken.
  9. Varia: bedankjes, fotograaf, photobooth
  10. Denk eraan: alles kan en alles mag, niets moet !
Nuttig weetje, voor sommige familiale gebeurtenissen heb je als werknemer recht op een dag klein verlet. Meestal vallen deze feesten in het weekend, maar een dagje ervoor voor de organisatie of een dagje erna om te bekomen zijn meer dan welkom, niet? 😉 Informeer zeker bij je werkgever.

Vond je dit een interessant artikel? Zin om nog meer leuke tips op te doen? Neem dan zeker ook een kijkje op onze Parentia blog.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!